Bioenergija

Sve, što se ne može uvrstiti u sustav znanstvenog istraživanja, ostaje otvoreno pitanje na koje se mogu dati različiti odgovori. Čovjek ima pravo na svoje mišljenje; međutim, generalizacija takvog mišljenja može dovesti do greške u zaključivanju kod osoba koje ne poznaju osnovne mehanizme formiranja pojava. Bioenergija je otvorena (prazna) stranica za znanost u koju ona mora upisati svoje teoretske postavke, zapažanja i praktična iskustva (znanstvena istraživanja). Takav pristup utvrdio bi uzročno-posljedični odnos fenomena bioenergije što bi omogućilo njenu primjenu u klasičnoj medicini.

Liječenje bioenergijom poznavao sam na osnovi poznavanja mehanizma hipnoze, ali sam sâm cenzurirao takve ideje u tisku, jer sam bio siguran da bi bile cenzurirane od odgovor -nog urednika. Za vrijeme jednog rukometnog treninga jednom je igraču - kao posljedica udarca - oteklo koljeno. Trener me zamolio da dodirom odstranim oteklinu. Nekoliko minuta držao sam ruku na koljenu i oteklina je nestala. Trener je bio novinar te je upitao prisutnog liječnika: "Što možete reći o ovome? Kako je to moguće?" Liječnik je odgovorio: "Znam za njegove sposobnosti, ali za tisak ne mogu i ne smijem ništa reći." Danas bih za to dobio naziv "bioenergetska bomba", samo ne znam da li s visokim ili niskim naponom - kako to danas moderni bioenergetičari posebnim aparatima utvrđuju.

Terminom bioenergije bio je poznat pod nazivom "liječenje dodirom". Bioenergija je morala označavati pojam koji ukazuje na osnovne i bitne oznake pojave. Pojam i definicija omogućuju nam da neku pojavu možemo razumjeti, a zatim i prihvatiti. Tada ne bi naišli na naslove u tisku ili knjigama: "Bioenergija - što je to?" Ono što ne možemo uvijek razumjeti, ne znači da ne postoji, ali moramo biti oprezni o sudu koji donosimo na osnovi nedovoljno poznatih premisa.

Bioenergija je sinonim za životnu energiju. Termin nije najbolje izabran. Više bi odgovarao termin biomagnetizam. On je bliži, iako i on nedovoljno određuje samu pojavu (fenomen). Iscjeljivanje dodirom bilo je poznato već starim Egipćanima. "Položi na njega dlanove da stišaš boli u njegovim rukama i reci mu da će se bol izgubiti." Polaganje ruke (hipnoza putem hipnogenih zona-magnetskim pasovima i magnetiziranjem) svojstveno hipnozi i bioenergiji, iako hipnozu i bioenergiju možemo postići i mentalnom koncentracijom.

Magnetskim pasovima, dodirom ruke na solaris plexsus, kao i polaganjem dlanova na čelo i zatiljak, uvjetujemo opuštenost (uspostavljamo povoljniji neurofiziološki status organi-zma), a sugestijom djelujemo na živčano-endokrini sustav.

Tako je već Coue primijetio da je hipnoza autohipnoza jer - kako bi se hipnotički utjecaj realizirao - neophodno je da medij sugestiju pretvori u autosugestiju i tek tada ona može izvršiti željeno očekivanje.

Bioenergetičar ne liječi, već pokreće mehanizam koji će dovesti do samoiscjeljenja.

Fenomen hipnoze i "liječenje dodirom" poznajem više od pedeset  godina... U to vrijeme nije bilo stručne literature iz područja hipnoze, a o bioenergiji - kakvu mi danas poznajemo - nije bilo ni riječi te sam 1970. godine, kada sam počeo pisati u "Narodnom zdravstvenom listu", morao proći rigorozne konzultacije s neuropsihijatrom kako bih mogao dobiti zeleno svjetlo za pisanje o parapsihološkim fenomenima

Bioenergiju primjenjujem na sljedeći način: U kratkom razgovoru upoznajem subjekta s mehanizmom djelovanja sugestije i dodira, zatim postavljam jedan dlan  na zatiljak, a drugi na čelo. Kada se izjednači temperatura ruke i čela, ruka (dlan) se može postaviti i na solaris plexsus. Zatim ruku postavim na bolno mjesto koje treba anestezirati te sugeriram da bol nestaje ili da ju neće osjetiti pri operativnom zahvatu (vađenju zuba). Liječnik stomatolog bez ikakve pripreme (treninga) učinio je isti eksperiment s potpunim uspjehom.

Kako magično može izgledati jedna bioenergetska seansa sa svojom "stručnom" pripremom, možemo vidjeti iz sljedećeg citata:

"... Odstranjujem negativne utjecaje, a zatim im pokušavam prenijeti 'kozmičku' energiju koja se nalazi svuda oko nas. Ne znam kako dobivam tu energiju. Osjećam da mi se počinju povećavati vene, pojavljuje se elektricitet u rukama, a istovremeno pacijenti osjećaju nestabilnost i promjenu temperature na pojedinim dijelovima tijela... Poslije svake osobe perem ruke i istresam ih..."